Pollen, propolis, bivax och bigift

Bibild2

Pollen är det frömjöl som bina hämtar hem från olika växter. Det behövs som proteinkälla för uppfödning av larverna. Man beräknar att ett bisamhälle förbrukar 30-40 kg pollen under en bisäsong. Pollenkornen samlas in av bina och förs ihop till pollenklumpar på binas bakben.  Pollen finns i en mängd olika färger.

Bibröd är pollen som bina blandar med honung, fermenterar och lagrar i vaxkakornas celler. Bibrödet täcks med honung för att få lång hållbarhet. Bibrödet är en proteinkälla och fungerar som skafferi.

Biväxter. För att få veta från vilka växter bina hämtar pollen och nektar, se denna länk från Allt om biodling.  Här finns en annan lista på biväxter, som PDF eller som  excel-blad.

Propolis är en produkt som bina tillverkar av kåda från barrträd och harts som finns utanpå knopparna hos vissa lövträd. Bina använder propolis för att bl.a. fylla igen springor. Propolis anses ha hälsofrämjande antibiotisk verkan och äts därför av människan som hälsokost, t.ex. mot streptokocker som kan ge halsont.

Bivax avsöndras från fyra par körtlar som sitter på undersidan av binas bakkropp. Vaxet används för att bygga vaxkakor som blir barnkammare samt förråd för honung och pollen. Vax smälter vid ca 63 grader och används bl. a. till kosmetiska produkter som krämer och läppstift, ljustillverkning, formar för precisionsgjutning, batikfärgning av tyger och i läkemedel. Du kan läsa mer om vax här.

Bigift är en blandning av olika kemiska ämnen, främst melittin (40-50%) och apamin (2-3%). Ett bistick ger ca 0,5 mikroliter vätska. Giftet är mycket komplext och består av minst 40 substanser. Viktiga komponenter är mellitin som orsakar smärta, fosfolipas och hyaluronidas som ger svullnad. Giftet innehåller också histamin, dopamin och noradrenalin.

Blir du stucken sitter gadden kvar och pumpar in gift. Det är därför viktigt att skrapa bort gadden med nageln, och inte klämma på giftblåsan för då kommer allt gift in. Vill du veta mer om allergi mot bistick läs här.