Regler om biodling

Det finns regler kring biodling, men de kanske inte ser ut som du tror. Det behövs exempelvis inte något formellt godkännande från grannar för att ha en bikupa på sin egen tomt. Men använd sunt förnuft när du placerar bikuporna så att de stör så lite som möjligt i förhållande till grannar och gångvägar.

Här på SBRs sida finns det mesta samlat rörande regler som du bör känna till som biodlare.

Du måste anmäla var du ställer upp dina bikupor. Orsaken är att bitillsynsmannen ska kunna undersöka dina kupor om det nära dig blir utbrott av exempelvis den smittsamma bisjukdomen Amerikansk yngelröta. En annan orsak är att biodlingen ska få korrekta bidrag från EU. Gå in på Länsstyrelsen hemsida om biodling och läs mera om biodling, bitillsyn och sjukdomar. Där kan du enkelt anmäla din uppställningsplats.

Anmäl uppställningsplats när du startar eller tar över en biodling. Vid förändring av  uppställningsplats ska Länsstyrelsen informeras inom en vecka.

Kalkyngel

OBS!  Du måste alltid kontakta bitillsynen om du misstänker sjukdom i ett bisamhälle. Det är gratis. Bitillsyningsman för Nacka och Värmdö är Rasudin Becirbegovic, Enskede Gård, tel 070-46 84 336. Det går också att kontakta Länsstyrelsen.

En annan regel är att du alltid måste ha tillstånd från markägaren att ställa upp bikupor på annans mark.

Skattereglerna för biodling är enkla. Om du inte driver din biodling som företag räknas det som hobby. Se information på SBRs hemsida.