Smälta vax hemma/Bygg en vaxsmältare

Föreningen lånar ut en  vaxsmältare (10 ramar). Men våra duktiga medlemmar har andra förslag.  Gunnar Larsson beskriver hur man kan bygga en egen vaxsmältare med hjälp av en tapetborttagare från BilTema. Och Tyra visar i en video (se nedan) hur hennes Saftmaja gör att restvax omvandlas till en ren vaxkaka.

Gunnar Larsson bygger en egen vaxsmältare

Det är enkelt att bygga en egen vaxsmältare av en tapetborttagare och en plastlåda. Jag använde Biltemas tapetborttagare och 47 liters plastlåda som har plats för 8 ramar. Det fungerade bra, men jag tyckte den blev för liten så byggde jag en större av Biltemas största plastlåda på 145 liter. Den rymmer 20 ramar.

Tapetborttagaren genererar ånga och via en slang leds ångan in i plastlådan. Man tar upp ett hål i plastlådans sida och för in yttersta delen av slangen, den kan fixeras med silvertejp om den sitter löst i hålet. I ett hörn på botten görs ett litet hål där vaxet kan rinna ut, lådan ställs lite snett så vaxet rinner mot hålet. Under hålet sätts en hink som fångar upp vaxet. Fyll tapetborttagaren med vatten, efter en stund börjar den spruta ånga och efter ytterligare 20-30 minuter är det klart.

Ramarna kan ställas direkt på plastlådans botten, men det blir lite bättre om ramarna kommer upp en bit, så att vaxet lättare kan rinna mot hålet. Innan man fyller lådan kan man lägga en bit myggnät på botten och upp längs sidorna, för att fånga upp kokonger och annat skräp. Rengöringen blir enklare, bara att lyfta upp myggnätet med allt innehåll.

Jag gjorde en insats där ramarna hänger fritt och under dem finns gott om plats för täckvax. Insatsen vilar på en avsats på plastlådans kortsidor och har metallnät på sidorna och botten. Insatsens botten är några cm över plastlådans botten så allt vax kan rinna obehindrat mot utloppshålet.

Som myggnät använder jag gardinen Lill från Ikea, en polyestergardin med myggnätsstruktur. För 39 kr får man 14 m2 , billigare myggnät får man leta efter. Den är även perfekt till grönsaksodlingen som skydd mot skadeinsekter!

Lådan har isolerats för att kunna användas utomhus sent på hösten. Med egen vaxsmältare är det enkelt att smälta ur vax och frigöra ramar när behovet uppstår.

Vaxsmältning med Tyras metod