Nybörjarkurser

Som kursdeltagare och medlem hos oss kan du få en mentor som hjälper dig det första året.  Vi hjälper dig också att skaffa bin.

En nybörjarkurs i Nacka startar 24 januari och genomförs under fem onsdagar 18.00-21.00 i Studiefrämjandets lokaler i Finntorp. Kursledare Henrik Edelstam.  Direktlänk till kursen:  HÄR

Nybörjarkurs i Orminge för Värmdö och andra intresserade. Start 30 januari.

//OBS! Nybörjarkursen 30/1 2024 nu fulltecknad. Det går att anmäla intresse för nästa kurs genom ett mejl till peterehlin56@gmail.com //

Detta är en innehållsrik utbildning som syftar till att du ska kunna sköta ditt eget bisamhälle med stöd av en mentor. Utbildningen består av en i huvudsak teoretisk del, som avslutas med en praktisk genomgång när säsongen börjat. Vi går igenom biodlingens förutsättningar, biodlingens historik och utveckling, livet i bisamhället, binas bostäder och utrustning. Vi lär oss vad som händer i samhället under olika årstider och hur biskötarens uppgifter följer detta.

Nivå/förkunskaper
Nybörjarkurs, inga förkunskaper krävs.

Nybörjarkursens innehåll:
Målet är att du efter kursen ska ha kännedom om följande:
• Bikupans uppbyggnad
• Hur bisamhället fungerar
• Vilken utrustning behövs och vad det kostar
• Var man kan ha bin
• Vad man gör man de olika årstiderna och vilken tid det tar
• Vad bin producerar
• Lagstiftning kring bin och biodling
• Hur man får friska bin
• Organisationer för biodling
• Hur man vidareutbildar sig

Upplägg
Kursen startar med fem teoritillfällen med kortare praktiska inslag samt ett avslutande tillfälle som sker på en bigård. Utbildningen genomförs i Orminge Folkets hus, Utövägen 6, Orminge Centrum. Under våren erbjuds deltagande i ett antal praktiska moment i föreningens regi, t.ex. vårundersökning, göra avläggare och till hösten invintring.

Som deltagare i kursen får du, om du vill fortsätta med biodling, hjälp med att förstå vilken utrustning du behöver och du får hjälp att skaffa bin som passar miljön i Nacka/Värmdö. För dig som fortsätter med bin har vi som ambition att erbjuda en mentor som stödjer dig under det första året, vilket brukat vara mycket uppskattat.

Datum och tid
Kursen kommer att vara på tisdagar 2024. Datum: 30/1, 6/2, 13/2, 20/2 och 5/3 Tid: kl 19.00-21.30.  Samt en praktikdag i en bigård på Värmdö under våren.

Bra att veta
Obligatorisk litteratur är boken ”Bin till nytta och nöje”. Den ingår ej i kursavgiften. Kan beställas på adlibris.com. Antalet deltagare är begränsat.

Kursavgift 1650:-  gäller som anmälan och betalas in på BG 5612-4456 snarast om du vill försäkra dig om en plats.

O.B.S skriv mailadress och namn i meddelanderutan samt ett mail till peterehlin56@gmail.com  med dina kontaktuppgifter för var och en av deltagarna.

Kursledare

Peter Ehlin och Johan Eklund