Drottningbyte på mitt sätt

Ju längre bort ifrån du köper drottningar desto svårare har de att anpassa sig till våra trakter. Det är olämpligt att föra in en annan biras än Carnica som dominerar i Nacka och Värmdö. Korsningar ger ofta upphov till arga bin.  Så det är bäst att köpa lokala bin!  Vi i föreningen kan hjälpa dig att få tag i bin i mån av tillgång. Kontakta oss med formuläret här.

Har du gjort avläggare för att du hittat svärmceller har du ju två drottningar med anlag för att svärma. Det är en anledning att byta drottning.

En annan anledning är om bina är aggressiva. Då ska du ska definitivt försöka byta drottning inte bara för din egen skull utan också för förbipasserande och grannars skull. Ge inte biodling dåligt rykte genom att ha ilskna bin!

Själva tillsättningen kan vara knepig.  Olika böcker rekommenderar olika sätt. Det kan lätt bli förvirrande. Drottningen kommer i en transportbur. Det går att hänga ned den i kupan och  låt bina äta sig in till den nya drottningen. Men då är det ca 15% risk att det misslyckas. Kom ihåg att ta bort det lilla locket på transportburen.

Jag rekommenderar istället att du använder en så kallad påsticksbur, se bilder nedan, och gör en liten avläggare åt den nya drottningen. Det misslyckas nästan aldrig.  Så här gör jag:

  1. Leta reda på en ram med utkrypande yngel. Kolla att drottningen inte går på ramen och sätt på påsticksburen över utkrypande yngel men på så sätt att det också finns tomma celler.
  2. Stoppa in nya drottningen i buren och smeta på lite honung på buren. Häng in den i en ny avläggare där de nio övriga ramarna kan vara en lämplig blandning av yngelramar, ramar med honung, pollenramar och tomma ramar. OBS var helt säker på att den gamla drottningen inte hamnat i avläggaren. Och 
  3. Skaka som vanligt ned mycket bin i den nya avläggaren.

Efter en vecka kollar jag i avläggaren att drottningen är ute och blivit äggläggande. Kolla alla ramar så att det inte finns några svärmceller. Ha sönder dem i så fall.  Nästa steg är att döda den gamla drottningen  och slå ihop ursprungssamhället med avläggaren.  Alternativt kan du låta avläggaren utvecklas till ett nytt samhälle som bli invintringsdugligt.

Transportburar

Olika påsticksburar
Påsticksbur på ram