Vad är honung

Bina omvandlar den nektar som de får från blommor till honung.

3 kg nektar blir ca 1 kg honung. Det beror på att nektarn innehåller mycket mer vatten än honungen.

Vår svenska honung innehåller ca 40 % Fruktsocker (Fruktos), ca 30 % Druvsocker (Glukos), ca 17 % vatten, ca 10 % sammansatta sockerarter och ca 3 % enzymer. Resterande del är mineraler, spårämnen, syror, vitaminer och aromämnen. Enzymet Diastas bryter ner stärkelse, Invertas bryter ner socker och Glukosoxidas omvandlar druvsocker till väteperoxid och glukonsyra. Glukonsyra och väteperoxid är bakteriedödande.

Jämför med strösocker som bara innehåller rörsocker (glukos) och inget annat.

En mer detaljerad innehållsförteckning kan du se i tabellen här.

Vill du veta mer om honung kan du läsa på hemsidan Allt om honung.

Det finns också mer att läsa om honungens kemiska sammansättning i kompendiet här.

(Du kommer tillbaka hit med backknappen i webbläsaren).